Staatsbons online betalen

Dienstverlening
De Administratie van de Thesaurie moderniseert verder. Sinds de uitgifte van de staatsbons in december 2013 kunnen particulieren die online intekenden op de website van de Dienst Grootboeken nu ook online betalen. De Thesaurie wil op deze manier een betere, modernere en efficiëntere dienstverlening aanbieden aan de burger.

Deze dienstverlening is volledig gratis. Het volstaat dat de burger die wil intekenen op staatsbons, zich via de website van de Dienst Grootboeken inschrijft (dit is net zoals bij een effectenrekening, een inschrijving op naam). De Dienst van de Grootboeken rekent - in tegenstelling tot de banken - geen bewaarloon of transactiekosten aan. De burger moet zich alleen identificeren aan de hand van zijn elektronische identiteitskaart of via een ‘token’.

In 2013 waren de staatsbons niet zo succesvol (zie onderstaande grafiek). Een mogelijke verklaring ligt in de historisch lage intrestvoeten van de staatsleningen. Maar ondanks de daling van het uitgiftevolume (66 miljoen euro in 2013 tegen 142 miljoen euro in 2012) worden staatsbons nog altijd zeer gewaardeerd. De voornaamste reden hiervoor is dat ze een grote zekerheid bieden. De Belgische Staat geeft al achttien jaar lang staatsbons uit en zal in de toekomst zeker nog een beroep blijven doen op zijn eigen spaardersbevolking.

language: 
fr
language: 
fr