Herdenkingsmunten voor de troonsafstand van koning Albert II ten gunste van de nieuwe koning Filip en 100 Jaar KMI

Dienstverlening
De Koninklijke Munt van België sloeg in 2013 verschillende nieuwe munten. Zowel de troonsafstand van koning Albert II ten gunste van prins Filip als het honderdjarig bestaan van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) werden in de schijnwerpers geplaatst door de uitgifte van een herdenkingsmunt.

Prins Filip volgde op 21 juli 2013 zijn vader Albert op als nieuwe Belgische koning. De Koninklijke Munt sloeg ter gelegenheid van deze troonswisseling 15.000 zilveren munten met een waarde van 20 euro. Deze munten worden onder meer aan verzamelaars verkocht. De Koninklijke Munt zal in 2014 in functie van de behoeften ook munten met de beeltenis van koning Filip uitgeven.

Het KMI vierde op 17 september 2013 zijn 100ste verjaardag. De Koninklijke Munt lanceerde voor deze gelegenheid een wedstrijd om de herdenkingsmunt vorm te geven. Kunstenaars, grafische ontwerpers en enkele creatieve burgers stuurden in totaal meer dan 700 ontwerpen in. Het KMI en enkele bekende weervoorspellers mochten na een eerste juryselectie de uiteindelijke winnaar aanduiden. De 44-jarige Peter Denayer streek de eer op. Aangezien de herdenkingsmunt voor het KMI een twee-eurostuk is , werden de 10.000 geslagen munten gewoon in omloop gebracht.

language: 
fr
language: 
fr